Kaj morate preveriti, predno se odločite za investiranje vašega denarja?

Vedno več ljudi se zaveda, da zgolj z delom ne bodo uspeli privarčevati dovolj denarja, da bi si lahko bistveno izboljšali življenjski standard. Plače so kakršne so, bančne obresti pa ne pokrivajo niti inflacije.

Logična posledica je, da iščemo alternative, kako povečati svoje premoženje.

Žal se vse preveč Slovencev ujame na obljube o hitrem zaslužku.

Nekaj podobnega se je zgodilo, ko je več kot 10.000 Slovencev v dobri veri investiralo svoje prihranke v novonastalo kriptovaluto Onecoin.

Onecoin se nikoli ni pojavil na borzi, njegovo vrednost pa naj bi določali kar odgovorni sami.

Danes je jasno, da je v tem primeru šlo za dobro organizirano piramidno shemo, kjer so vlagatelji dobili žetone za rudarjenje kriptovalute Onecoin, ki pa nikoli ni zares obstajala.

Vlagateljem so obljubljali visoke dobičke, luksuzne avtomobile in seveda razkošno življenje, ki pa je ostalo rezervirano le za ustanovitelje in tiste, ki so bili pri vrhu te piramidne sheme.

Če nekaj izgleda predobro, da bi bilo res, potem verjetno tudi je.

Takšnih prevar in obljub o bajnih zaslužkih smo v Sloveniji videli že mnogo. In bodite prepričani, da se bodo vedno znova pojavljale tudi nove.

Popolnoma zgrešenim investicijam se lahko izognemo, če smo pozorni na določene znake.

Razumljivo je, da nas v investicijo privabijo mamljive obljube in visoki potencialni dobički. To je v naši naravi. Ravno zato moramo biti v takih primerih še toliko bolj previdni in upoštevati naslednje znake, ki nam pomagajo prepoznati slabo investicijo.

1. Možnost nenormalno visokih in hitrih dobičkov

Ko svoj denar investiramo v neko naložbo, pričakujemo, da nam bo le ta na koncu prinesla dobiček. Ti dobički so lahko različno visoki. Od nekaj odstotkov pa do več deset odstotkov.

Večji kot so potencialni donosi, bolj moramo biti pri investiciji previdni, saj so pogosto tudi tveganja precej višja.

Zato je pametno svoj denar razpršiti na različno tvegane investicije in se tako izogniti visokim izgubam.

Vsekakor pa velja, da v bolj tvegane naložbe investirajmo le tisti znesek, ki si ga lahko privoščimo izgubiti.

Previdni moramo biti tudi takrat, kadar nam obljubljajo velike dobičke v zelo kratkem času.

Verjetnost, da je to možno, je res minimalna.

Podobno je pri loteriji. Če kupimo loterijski listek, res lahko na hitro ustvarimo velik donos, verjetnost, da bomo zadeli glavni dobitek pa je praktično nična.

2. Možnost zamujene priložnosti

Eno izmed nenapisanih pravil investiranja pravi, da investirajmo takrat, ko je poceni in prodajajmo takrat, ko je drago.

To je zagotovo dober recept za oplemenitenje premoženja, vendar pa moramo biti vseeno previdni, da se za investicijo ne odločamo na podlagi strahu, da bomo zamudili idealno priložnost.

Če vam nekdo obljublja visoke dobičke in vas hkrati sili v čim prejšnjo odločitev, potem bodite še toliko bolj previdni.

Pravzaprav je še najbolje, da tečete stran, kakor hitro vas nesejo noge.

Dobra naložba bo verjetno dobra tudi čez en teden ali mesec dni, vendar pa to ne pomeni, da bo dobra tudi čez pet let.

Kdor je leta 2014 investiral v nepremičnine, je do danes ustvaril več kot 60% donos. Če bi želeli to ponoviti danes, je verjetnost, da bi vam to uspelo veliko manjša, ker so cene nepremičnin danes veliko višje, negotovost v zvezi z nepremičninskim davkom, pa preprečuje rast cen.

3. Pomanjkanje informacij o tveganju naložbe

Vsaka naložba nosi neko tveganje, saj nikoli ne moremo vedeti, kako se bo trg obnašal v prihodnosti.

Kljub temu se vsako leto v Sloveniji pojavijo nove investicijske »priložnosti«, ki obljubljajo vse in še več, hkrati pa prikrivajo podatke o tveganju oziroma verjetnosti izgube.

Zato je nujno, da se pri investiranju zavedamo tveganj in smo pozorni na to, ali nam hočejo ta podatek prikriti.

V Sloveniji se nam na primer obeta nepremičninski davek, ki bo močno zarezal v morebitne dobičke. To zaustavlja tako tuje, kot domače vlagatelje, saj obstaja možnost, da se bodo cene nepremičnin zaradi omenjenega davka v prihodnosti znižale.

V kolikor vam ta podatek zamolčijo, prevzemate nase precej veliko tveganje.

Zato sodelujte le s tistimi, ki vam ne prikrivajo ničesar.

4. Predstavitev investicije na način, kot to počnejo v mrežnem marketingu

Če ste za priložnost izvedeli na dobro organiziranem seminarju, kjer je bil pretežni del vsebine namenjen predstavitvi neverjetnih zaslužkov in »pumpanju« udeležencev s pozitivno energijo, potem je velika verjetnost, da gre za mrežni marekting ali celo piramidni sistem.

Z mrežnim marketingom sicre ni nič narobe, a izkušnje kažejo, da je za dobro investicijo potrebno narediti “domačo nalogo”, tudi s prebiranjem tega članka in njemu podobnih.

Ko se odločamo za investicijo moramo dobro vedeti v kaj investiramo.

Naj si bodo to delnice, nepremičnine, zlato, ali tuje valute, vedeti moramo, na kakšen način se bo z investicijo naš denar oplemenitil.

Če predstavitev investicije temelji na drugih stvareh, se raje obrnite stran.

Nikoli ne investirajte v finančni produkt, ki ga ne razumete. Če vam je nerazumljiv, obstaja velika verjetnost, da prodajalec želi, da je temu tako.

5. Netransparentnost

Resne investicije in finančne institucije, temeljijo na transparentnosti. Investitor preprosto mora imeti možnost videti, kako se je neka investicija odrezala v preteklosti, kakšni so vstopni in izstopni stroški ter kakšna je delitev dobička.

Pomembno je tudi, da ima investitor v vsakem trenutku možnost vpogleda v svoja sredstva in rezultate.

Če ni transparentnosti, potem se takšnim investicijam raje izogibajte.

Kam torej investirati?

Investicijskih priložnosti danes pravgotovo ne manjka…


Ker vsak trobi v svoj rog in hvali to kar ponuja, je težko izbrati tisto pravo, ki bo ustvarila donos s katerim boste zadovoljni.


Žal so nekatere naložbene možnosti v tem trenutku precej neprimerne.


Kaj imam s tem v mislih?


Najbolje, da vam to pojasnim kar na primeru nepremičnin.


Vemo, da so se cene le teh v preteklih letih zavihtele v nebo.


Po nekaterih podatkih celo za 30% v zadnjih nekaj letih.


To je donos, ki bi marsikoga premamil v nakup hiše ali stanovanja z namenom pobiranja najemnine ali kasnejše prodaje po višji ceni.


Vendar pa pozor.


Prodaja nepremičnin se je v zadnjem letu močno upočasnila.


To pomeni, da je nepremičnino vse težje prodati, hkrati pa nakazuje možnost, da bodo cene v prihodnosti začele ponovno padati.


Da bi vam olajšali delo, smo za vas spisali eknjigo, v kateri vam bomo predstavili, kam lahko investirate, da boste v naslednjih letih ustvarili lep donos.


Če menite, da je pred investiranjem vaših prihrankov pametno zbrati čim več koristnih informacij, potem kliknite na spodnji gumb in si prenesite brezplačno eknjigo.

Andrej Sosič

Direktor marketinga v podjetju Helium d.o.o.